Brendan Fraser няма да отиде на наградите “Златен глобус”

Актьорът може да бъде сред номинираните заради филма "Китът"

17 ноември 2022
social
Снимка от BGNES

Brendan Fraser, който получи големи похвали за ролята си във филма на Darren Aronofsky “Китът”, няма да отиде на церемонията на наградите “Златен глобус”. Участието му в лентата го превърна в един от възможните претенденти за отличието, но той няма да приеме покана за събитието, дори и да бъде номиниран. 

Пред сп. GQ актьорът заяви, че има повече история, отколкото уважение между него и Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която връчва призовете. “Майка ми не е отгледала лицемер. Можете да ме наречете много неща, но не и това”, казва Brendan.

Причината за отношението му е случай от 2018 г., когато Fraser обвини бившия президент на Асоциацията, Philip Berk, че го е опипал по много интимен начин зад кулисите на събитие през 2003 г. Тогава мъжът отрече твърденията на актьора. От Асоциацията проведоха разследване, но са отказали да отговорят на въпросите на Fraser във връзка с това как точно е извършено то. Те поискали от него да се подпише под общо изявление, в която се казва, че действията на Berk са били шега, а не сексуално посегателство. Fraser категорично отказал и в крайна сметка от организацията направиха изявлението самостоятелно. “Не схванах шегата”, коментира актьорът.

Миналата година Berk беше изключен от Асоциацията, след като нарече движението “Black Lives Matter” “расистко движение на омразата”.

През последните години наградите „Златен глобус“ са обект на остри критики по различни поводи, а миналото издание се проведе под знака на скандали и обвинения в неетичност и недискретност. Стана ясно, че сред гласувалите не е имало чернокожи участници. Много звезди, пиари и студия казаха, че ще бойкотират наградите. През тази година бяха извършени реформи в организацията и оттам обявиха, че 80-ите награди „Златен глобус“ ще бъдат връчени на 10-и януари. 

В „Китът“ Fraser играе ролята на самотен учител по английски, страдащ от затлъстяване, който се опитва да се сближи с отчуждената си дъщеря. За изпълнението си той е номиниран за награда „Готъм“ и е разглеждан като вероятен претендент за „Оскар“. 

Новини