Brian May с решаваща роля в историческа мисия на НАСА

25 септември 2023
Brian May Queen
Снимка от БГНЕС

Brian May от Queen e изиграл решаваща роля в мисията на НАСА за пренасяне до Земята на най-голямата проба от астероид.

Легендарният китарист – който също е астрофизик и има докторска степен от Имперския колеж от 2007 г. – е помогнал за определяне на мястото, от което е взета пробата.

May е експерт по стереоскопия, което представлява процес на работа с двойка двуизмерни изображения, които, когато се гледат с двете очи, могат да се използват за създаване на 3D изображение. Процесът е бил от съществено значение за откриване на мястото, където космическият кораб може да събира проби, без да се повреди или да се разбие.

На 24-и септември беше обявено, че капсулата, съдържаща около 250 грама камъни и прах, събрани от астероида Бену като част от мисията на НАСА Озирис-Рекс, се е приземила в пустинята в щата Юта.

May и неговата сътрудничка Claudia Manzoni са допринесли за списъка с възможни локации за вземане на проби от Бену. 

„Винаги казвам, че имате нужда от изкуство, както и от наука“, заяви музикантът пред BBC. „Това е като нещо артистично. Трябва да усетите терена, за да разберете дали има вероятност космическият кораб да се преобърне или ще удари тази „скала на гибелта“, която беше точно на ръба на потенциалното избрано място, наречена Nightingale. Ако това се беше случило, щеше да е катастрофално. Залогът беше един милиард долара пари на американските данъкоплатци". 

В ново видео послание May говори за гордостта си да участва в историческата мисия.

„Изключително съм горд, че съм член на екипа на Озирис-Рекс“, каза той пред телевизията на Nasa. „Не мога да бъда с вас днес, иска ми се, но репетирам за турне на Queen, но сърцето ми е с вас, докато тази скъпоценна мостра пристига тук. Честит ден за донасяне на проби и поздравления за всички, които работиха толкова усърдно по тази мисия“.

Учените се надяват, че пробите ще помогнат да се обясни как е възникнал животът на Земята.

Новини