Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
България чества Деня на народните будители
България чества Деня на народните будители
България чества Деня на народните будители Четвъртък, 01.11.2018 г., 08:25 ч. Отдаваме почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите

На 1-и ноември България чества Деня на народните будители. На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Като будители най-често са споменавани личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев. В 10:00 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" няма да работи с читатели. По повод празника институцията открива две изложби. Първата е юбилейна изложба "Пътешественик във времето", посветена на 85-тата годишнина от рождението на проф. Александър Фол. "Втората - "Пространства за будители" е с начален час 17:00 ч. и е посветена на периодичния печат между 1888 - 2018г.

В Габрово празникът ще бъде отбелязан с възпоменателно тържество пред паметника на благодетеля на новобългарското образование Васил Априлов. На днешния ден жителите на Габрово почитат Васил Априлов и Николай Палаузов за приноса им към новобългарското образование, както и първите учители в габровското училище, духовници и общественици, пробуждали възрожденския град. Със запалени свещи участниците в честването ще очертаят "Пътя на светлината", който свързва Националната Априловска гимназия и библиотеката. Ще бъде връчена годишната награда за литература, учредена на името на Васил Априлов.

Читалищният съюз в Пловдив и Старинен Пловдив са домакини на общ  концерт на хорови групи, оркестри и детски танцови и певчевски състави. Приветствие към участниците и гостите от Римския стадион ще отправи заместник-кметът Александър Държиков. По време на концерта ще бъдат връчени и грамоти за заслуги. Преди това в Цар Симеоновата градина Духовия оркестър ще поздрави пловдивчани.

Различни прояви по повод днешния празник ще има в цялата страна.

Коментари