Българите предпочитат да слушат музика по радиото

26 Февруари 2024
Music radio
Снимка от pixabay

Ново проуване показва какви са музикалните вкусове на българите

Според анкета сред 1010 респонденти на "Тренд", представена от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), в страната ни се слуша най-много поп и поп-фолк, като сред хората с висше образование предпочитанието е за поп музиката. Поп-фолкът е избор предимно на българите между 20 и 50 години, които са с по-ниско образование и по-често - живеещи в селата

Общо 28 на сто предпочитат естрадна музика, 24% - рок и 20% - народна музика. 

Три от петте най-слушани жанрове у нас са местни – поп-фолк, естрада и народна музика. Тенденцията за проява на предпочитание към локалните жанрове от страна на музикалните слушатели е така наречената „глокализация“ и се наблюдава и в световен мащаб, каза пред БТА изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова. Тя даде пример с Франция, където 49 на сто от населението слуша шансон и вариете, с Япония, където 65% от слушателите предпочитат джей поп, турбофолкът е сред предпочитаните жанрове в Хърватия, италианският поп – в Италия и т.н. 

На въпроса каква част от музиката, която слушат, е българска, 40 процента от анкетираните отговарят с „по-голямата част“, „изцяло или почти изцяло“.  Общо четири на сто от тях посочват, че не слушат български произведения.

Около 46 процента от респондентите посочват, че слушат музика всеки ден, а 42 на сто от тях имат предпочитание само към един жанр.

Най-често българите слушат песни и композиции вкъщи или в колата. Сред използваните източници на музика на първо място е радиото (с 39%), следвано от телевизията (27%). Въпреки че процентите се покачват по-бавно у нас, се движим в посока към все по-голямо потребление на музика в дигиталните платформи, посочват от БАМП.

Сред предимствата на радиото, посочени от анкетираните, са това, че е безплатно, може да се слуша в колата, лесно е за използване, има позната и любима музика и др. Липсата на необходимост от заплащане за потребяването на музика е сред основните предимства и на музикалните платформи, според проучването.

Всеки трети българин посещава концерти и слуша музика на живо, показва още проучването. Според представените данни 62 на сто от хората у нас предпочитат да посещават фестивали на открито, 52% са ходили на концерт в зала, а 29 процента са слушали музика на живо в клуб.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини