Честит ден на независимостта

Тържествата днес традиционно се провеждат във Велико Търново

22 септември 2021
social
Снимка от БТА

Независимостта е връхната точка на усилията в изграждането на България след Освобождението като модерна страна.

Вече 23 години това е официален празник в България. Той отдава почит към организиралите и ималите смелостта да направят тази крачка, с която фактически приключва зародилата се десетилетия по-рано по време на Възраждането идея и борба българите да си имат собствена държава.

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска", се казва в манифеста на княз Фердинанд, с който се провъзгласява независимостта от Османската империя. Тогава е прието и условието на Русия България да плаща по 4 млн. франка годишно в продължение на 75 години заради ползи от Руско-турската война от 1877-1878 г., които Руската империя пропуска в новата ситуация.

4 години по-късно започват двете Балкански войни и Първата световна война, завършили с национални катастрофи, над 100 хиляди убити, още хиляди ранени и абдикиране на цар Фердинанд, който точно 10 години преди това е обявил независимостта в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново.

Тържествата днес традиционно се провеждат във Велико Търново, където в тях ще се включи президентът Румен Радев, който ще произнесе слово. В 10.30 часа на крепостта "Царевец" е военният ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта, издигната на този хълм. След това държавният глава ще се включи в шествие до паметника "Майка България" в центъра на града, където ще поднесе цветя.

Новини