Днес е Денят на Европа

На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман

09 май 2021
social
Снимка от БТА

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС отвориха своите врати за обществеността в Брюксел и Страсбург. 

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

От началото на кризата с COVID-19 гражданите от Европа и останалата част на света могат да се запознаят с ЕС и неговите дейности по безопасен и предимно виртуален начин. 

Новини