Днес е денят на Свети Патрик

17 март 2023
St Patrick
Снимка от БГНЕС

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отбележат празника на своята култура - Св. Патрик. В много държави този ден е смятан за празник на ирландската душа. Светецът починал на 17 март 461 г. 

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително през 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия. 

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски. Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в СидниАвстралия.

Новини