Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Честваме 143 години от Априлското въстание
Честваме 143 години от Априлското въстание
Честваме 143 години от Априлското въстание Вторник, 30.04.2019 г., 09:35 ч. Кулминацията на празненствата ще е на 1 май

С литийно шествие в 17,00 часа от старата, изгорена по време на Априлското въстание църква "Св. Никола", в Клисура ще започнат тържествата, посветени на 143-та годишнина от Априлската епопея.

В 18,00 часа в новия храм "Св. Успение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите през 1876 година. Вечерта ще се проведе тържествен митинг-заря с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В тържествена програма днес и утре в Клисура ще участва и президентът Румен Радев. 

Тази вечер и в Копривщица ще има възпоменателна заря. Кулминацията на празненствата е на първи май. Ще има концерти и тържества, както и възстановка на моменти от Априлското въстание.

Априлското въстание от 1876 година е връхна точка в българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането.

Избухва преждевременно на 20 април по стар стил (2 май по нов стил) в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. 

Априлското въстание продължава около 1 месец с относително голяма интензивност. То обхваща много райони на страната и в него участват близо 10 хиляди въоръжени бойци. Потушено е с голяма жестокост. Над 30 000 мъже, жени и деца са избити, стотици хиляди българи са подложени на репресии, стотици села са опожарени и ограбени.

Жестокостите на турците не могат да се скрият от света

Сведения за тях първи дават дипломатическите представители на чуждите страни, които пребивават в империята и журналистите на големите европейски вестници. В 200 европейски вестника са публикувани над 3000 журналистически материалa, които разкриват истината за потушаването на въстанието.

Коментари