Честваме 143 години свободна България

Въпреки отменената тържествена церемония, българи от различни краища на страната ще се изкачат до Паметника на Свободата

03 март 2021
social
Снимка от БТА

На 3 март отбелязваме 143 от подписването на Санстефанския мирен договор, освободил ни от Османското робство и поставил началото на Третата Българска държава. 

143 годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Основните чествания ще бъдат по традиция на връх Шипка. Тържествената церемония там беше отменена от домакина - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В София от 11 часа ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Вечерта на площад „Народно събрание“ ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Новини