Christopher Nolan предупреди: "Опенхаймер" може да ви унищожи емоционално

22 юни 2023
Опенхаймер
Снимка от Форум Филм България

Christopher Nolan предупреди хората, решили да гледат новото му заглавие "Опенхаймер" - филмът може да ви унищожи емоционално. 

В интервю за сп. Wired режисьорът каза, че по време на предварителните прожекции някои от зрителите са имали много силни емоционални реакции към историята на теоретичния физик Робърт Опенхаймер (Cillian Murphy), който създава атомната бомба, за да сложи край на Втората световна война. 

“Някои хора си тръгнаха напълно съсипани. Не можеха да говорят. Искам да кажа, че има елемент на страх в историята и в основите на филма. Но любовта към героите, към отношенията, мисля че тук съм вложил това най-голяма степен". 

Nolan добавя: 

“Преживяването е много силно, защото такава е историята. Наскоро показах филма на колега, който каза, че прилича на филм на ужасите. Съгласен съм. Историята на Опенхаймер е изпълнена с невъзможни въпроси. Неразрешими етични дилеми, истински парадокс. Няма лесни отговори в историята му. Само много трудни въпроси и именно това я прави толкова пленяваща. Успяхме да намерим и нещо оптимистично във филма, наистина, но над него тегне един мащабен въпрос. За нас беше важно в съзнанието на хората да останат въпроси, които да предизвикат дискусия".  

В "Опенхаймер" участват също Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr. и Florence Pugh. Това е първият филм на Nolan от 2002 г. насам, оценен от регулаторните органи като неподходящ за зрители под 17 години. 

Премиерата ще бъде на 21-ви юли.

Новини