Coldplay засадиха 5 милиона дървета и намалиха въглеродния си отпечатък с 47%

03 юни 2023
Coldplay
Снимка от БГНЕС

Преди старта на турнето си през март 2022 г. Coldplay си поставиха амбициозни цели за опазване на природата по време на обиколката "Music of the Spheres". Те казаха, че ще направят всичко по силите си да ограничат с 50% въглеродния си отпечатък спрямо предишното им турне, "Head Full of Dreams", което се състоя в периода 2016-2017 г.

Сега в изявление бандата обяви, че към момента с настоящото си шоу са произвели с 47% по-малко въглеродни емисии в сравнение с предишното и са засадили 5 милиона дървета или почти по едно дърво за всеки от продадените 7 милиона билета за концертите им. 

“Когато обявихме "Music Of The Spheres Tour", се надявахме да го направим възможно най-щадящо за околната среда и да намалим преките въглеродни емисии (от продукцията, товарните превози и пътуването на бандата и целия екип) с 50%", казват от групата. 

От информацията става ясно, че данните за 47% намаление са от независима оценка, потвърдена от професор John E. Fernandez от Масачузетският технологичен институт.

И макар тази стойност да е "добро начало" и да е нещо, с което бандата и целият екип трябва да се гордее, от Coldplay казват, че ще се стремят да постигнат още по-добри резултати в бъдеще. 

“Сега сме във втората година на турнето и започнахме да захранваме цялото шоу (аудио, светлини, лазери и подобни) чрез система с електронни батерии, която позволява на използваме 100% възобновяема енергия по възможно най-ефективния начин. Използваме електрически превозни средства и алтернативни горива навсякъде, където това е възможно, както и се стараем максимално да намалим отпадъците и използването на пластмаса". 

Музикантите благодарят на екипа си, който има огромен принос за постигането на тези екологични цели, както и на феновете, които им помагат да захранват батериите на сцената като използват велоергометри и кинетични подове за танци, или като се придвижват пеша до концертите, с велосипеди, използват споделено пътуване или обществения транспорт, а също така си носят лични бутилки за вода за многократна употреба и връщат лед гривните след всеки концерт. И само с това, че са избрали да отидат на шоу на групата, са помогнали за засаждане на дърво, както и на редица организации за опазване на природата. 

"Благодарим ви и дано по това време следващата година да сме постигнали още по-сериозни подобрения", завършват изявлението си Coldplay. 

Още подробности и данни може да прочетете тук

Новини