Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Църквата почита делото на Света Емилия
Църквата почита делото на Света Емилия
Снимка: БГНЕС
Църквата почита делото на Света Емилия Събота, 30.05.2020 г., 10:09 ч. Тя е една от първите, които освобождават своите роби, раздават имуществото си и проповядва братство и равенство

На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия.

Тя произлиза от благороднически род и е майка на светците Василий Велики и Макрина, като освен тях светицата е имала още пет дъщери и трима синове.

Двама от братята на светицата - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци.

Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини.

След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство – всичко там се дели по равно и не се прави разлика между бедняк и благородник.

Тези факти от живота ѝ напомнят за красотата на взаимопомощта, благотворителността и милостта.

Името Емилия е женският вариант на Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник. Мъжете с имената Емилиян и Емил празнуват имен ден на 8 август – Свети Емилиян Изповедник.

На 30 май имен ден празнуват Емилия, Ема, Еми, Емили, Емилияна.

Коментари