David Gilmour с първи солов албум от 9 години

25 април 2024
David Gilmour
Снимка от facebook.com/davidgilmour

David Gilmour съобщи, че ще издаде първия си солов албум от 9 години, а първи сингъл от него ще чуем още тази седмица. 

Новата музикална колекция се казва "Luck аnd Strange", а песента, с която ще бъде представена, е озаглавена "The Piper’s Call" и ще излезе в петък заедно с видеоклип.

"Luck and Strange" е записан за 5 месеца в Брайтън и Лондон. Съпругата на бившия китарист на Pink Floyd, писателката и авторка на текстове на песни Polly Sampson, документираше посещенията на музиканта в студиото и споделяше снимки в акаунта си в Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Polly Samson (@pollysamson)

Петия албум в дискографията си David е продуцирал заедно с Charlie Andrew. За новото партньорство музикантът разказва:

„Поканихме Charlie в къщата, той дойде и изслуша някои демо записи... Той няма почти никакъв поглед към моето музикално минало, което е страхотно, много е директен и по никакъв начин не се страхува да изрази мнението си, и аз много харесвам това. То е добро за мен, защото последното нещо, което човек иска в този случай, е хора, които просто да му се подчиняват".

Списъкът с песни в албума се състои от осем чисто нови парчета и преработена версия на песента „Between Two Points“ на The Montgolfier Brothers от 1999 г. „Luck and Strange“ включва участие също на Guy Pratt и Tom Herbert на бас, Adam Betts, Steve Gadd и Steve DiStanislao на барабани, Rob Gentry и Roger Eno – брат на Brian Eno – на клавишни, и струнни и хорови аранжименти от Will Gardner. Премиерата е насрочена за 6 септември. 

Заглавната песен от албума включва и покойния клавирист на Pink Floyd, Richard Wright, и е записана през 2007 г. в хамбар до къщата на Gilmour. Принос към колекцията имат и предаванията на живо, които Gilmour и семейството му излъчваха по време на пандемията от коронавирус. Дъщеря му Romany Gilmour пее, свири на арфа и участва като водещ вокал в „Between Two Points“, а синът му Gabriel Gilmour осигурява беквокалите.

За работата със семейството си Gilmour казва: 

„Polly и аз пишем заедно повече от тридесет години и предаванията на живо показаха страхотната комбинация от гласа на Romany и свиренето на арфа, и това доведе до желанието ми да захвърля част от миналото, с което се чувствах обвързан, и това ми даде възможност да изхвърля тези правила и да правя каквото си поискам, което беше голяма радост".

Gilmour наскоро участва в благотворителния сингъл на Mark Knopfler "Going Home". В проекта се включиха десетки легендарни музиканти.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини