Mark Knopfler събра над 60 рок икони за благотворителен сингъл

08 Февруари 2024
Mark Knopfler
Снимка от БГНЕС

Mark Knopfler е събрал над 60 рок икони, за да участват в сингъл за британската благотворителна организация "Teenage Cancer Trust", която помага на младежи с ракови заболявания на възраст между 13 и 24 години. 

Песента е озаглавена „Going Home: Theme of the Local Hero“ и ще излезе на 15 март. Фронтменът и китарист на Dire Straits се обединява с легендарни китаристи като Bruce Springsteen, Brian May от Queen, Ronnie Wood от Rolling Stone и Slash от Guns N’ Roses, като заедно ще се опитат да съберат пари в подкрепа на организацията. 

Песента ще бъде нова версия на неговия инструментал от 1983 г. „Going Home: Theme of the Local Hero“ – първоначално написан за филма „Local Hero“ и с участието на Burt Lancaster. Песента отбеляза първата заслуга на Knopfler като филмов композитор и му спечели номинация за БАФТА. Напоследък песента се свири на всеки мач на Нюкасъл Юнайтед, преди футболният отбор да излезе на терена.

Други звезди, привлечени за благотворителния запис, са David Gilmour от Pink Floyd, Eric Clapton, Pete Townshend от The Who, Joan Jett, Nile Rogers, Joe Bonamassa, Sheryl Crow, Peter Frampton, Steve Lukather от Toto и Hank Marvin.

Sam Fender също ще допринесе за сингъла, заедно с Tom Morello от Rage Against The Machine, Steve Vai, Keith Urban, Joe Walsh от Eagles, Alex Liveson от Rush и Andy Taylor от Duran Duran. Впечатляващо е, че ще включва и последния запис на покойната китарна легенда Jeff Beck.

Сред участниците в песента повечето са китаристи, но има други, като легендата на Beatles Ringo Starr и неговия син Zak Starkey, които ще свирят на барабани, Sting на бас китара и Roger Daltrey на хармоника. Последният наскоро се оттегли като организатор на концертите на "Teenager Cancer Trust".

Супергрупата носи името "Mark Knopfler’s Guitar Heroes", а песента е продуцирана от бившия клавирист на "Dire Straits", Guy Fletcher.

Парите от сингъла ще бъдат дарени за каузата, а в допълнение водещи майстори, изработващи китари, са дарили 8 инструмента, които да бъдат подписани от звездите от песента. Половината вече са продадени в САЩ в полза на американска организация, помагаща на младежи с рак.

Новини