Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Дензъл Уошингтън с награда за цялостно творчество
Дензъл Уошингтън с награда за цялостно творчество
Дензъл Уошингтън с награда за цялостно творчество Петък, 07.06.2019 г., 12:30 ч. Водещи чернокожи творци отдадоха почит на кариерата на актьора на церемония в Лос Анджелис

Актьорът Дензъл Уошингтън беше отличен от Холивуд за цялостното му творчество, обхващащо пет десетилетия и две награди „Оскар”. Режисьорът Спайк Лий връчи на 64-годишния актьор наградата в „Долби тиатър” в Лос Анджелис. Малкият елит на Холивуд от водещите чернокожи творци отдаде почит на кариерата на Уошингтън - на сцената излязоха Морган Фриймън, Джейми Фокс и Махершала Али, както и звездите от „Черната пантера” Чадуик Боузман и Майкъл Б. Джордан.

"Ти проправи пътя. Ти ни показа пътя. Но това, което е наистина монументално, че твоето влияние, твоят размах, преодоляват границите на расата. Ние сме тук, защото стоим на раменете на гигант", каза Махершала Али.

"Няма "Черна пантера" без Дензъл Уошингтън", каза Чадуик Боузман, имайки предвид първия филм на „Марвел” с чернокож супергерой.

Холивуд е силно критикуван заради проблема с липсата на расово многообразие. Емблематична в това отношение беше кампанията #OscarsSoWhite около церемонията за връчване на наградите на Академията през 2016 г.

Дензъл Уошингтън е един от четиримата тъмнокожи, печелили "Оскар" за най-добър актьор. Той получи статуетки за най-добра второстепенна роля за епоса за американската гражданска война "Слава" (1989) и за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа "Ден за обучение" (2001).

Получил е признание и за разнообразните си роли във филми като “Мъж под прицел”, “Американски гангстер” и “Помни титаните”. Уошингтън се превъплъти и в американския мюсюлмански свещеник и защитник на гражданските права Малкълм Екс в биографичния филм на Лий от 1992 г.

 

Коментари