Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Джералдин Чаплин е специален гост на 24-ия София Филм Фест
Джералдин Чаплин е специален гост на 24-ия София Филм Фест
Снимка: Wikipedia
Джералдин Чаплин е специален гост на 24-ия София Филм Фест Четвъртък, 30.01.2020 г., 18:12 ч. Актрисата ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на 24-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. На 20 март в зала 1 на НДК актрисата ще представи копродукцията с българско участие „Босият император“, съобщи директорът на международния София Филм Фест Стефан Китанов.

Специални гости на фестивала ще бъдат режисьорите Горан Паскалевич и Милчо Манчевски. Паскалевич ще представи лично „Въпреки мъглата“, а Манчевски – „Върба“.

Официалното откриване на 24-ото издание на фестивала е на 12 март в зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

На церемонията по откриване на кинофорума Наградата на София ще получи художникът, аниматор и режисьор Анри Кулев, а българското кино и представянето на най-новите български филми ще бъдат сред основните акценти в програмата.

“Почти ще стигнем абсолютния рекорд в новата история на българското кино. Българските филми ще бъдат над 20, 8 от тях ще имат премиера. Някои ще имат световна премиера и това е филмът, с който откриваме - „Петя на моята Петя” на Александър Косев”, каза Стефан Китанов.

Дигитално възстановената трета серия на „Мера според мера“ ще има премиера на фестивала. По време на кино форума Георги Дюлгеров ще представи и своята книга „Биография на моите филми“.

Сред важните филми в програмата на фестивала са творбите, отличени на големите световни фестивали, каквито са „Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, 6 номинации за „Оскар“, включително за Най-добър филм), „Предателят” на Марко Белокио (с номинация за „Златна Палма“ и три номинации на Европейските филмови награди), „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели), „За безкрайността“ на Рой Андершон („Сребърен лъв“ за режисура – Венеция 2019), „Тяло Христово“ на Ян Комаса (номиниран за международен „Оскар“, с две награди от „Венециански дни“ 2019), „Върлината“ на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в „Особен поглед“- Кан 2019, в краткия списък за номинациите за международен Оскар).

Коментари