„Дюн: Част втора“ отбеляза много силен дебют в боксофиса

04 март 2024
Dune Part Two
Снимка от YouTube screenshot

„Дюн: Част втора“ даде тласък на международния боксофис.

Неземното продължение от режисьора Denis Villeneuve е генерирало 97 милиона долара, което доведе до обещаващите 178,5 милиона долара световни приходи. От тях 81,5 милиона долара идват от кината в Северна Америка, където филмът постигна най-големия премиерен уикенд за годината.

Лентата с участието на Timothée Chalamet и Zendaya беше приета добре в САЩ и Канада, но имаше нужда от още по-високи печалби по света, за да се надява на добър резултат. Компаниите зад филма, Warner Bros. и Legendary Entertainment, са похарчили 190 милиона долара за продуциране и още около 100 милиона долара за популяризиране на продукцията пред световната публика. Затова все още предстои филмът да излезе на печалба.  

На този етап обаче вторият "Дюн" се представя добре има добри шансове да увеличи успеха си в боксофиса. Още един фактор в негова полза е големия интерес към него в Imax и другите големи формати за кино изживяване, където билетите са по-скъпи. Именно оттам идват около 48% от началните продажби. 

През 2021 г. оригиналният „Дюн“ не успя да осъществи голяма част от потенциала си в Северна Америка, защото дебютира едновременно в кината и по HBO Max. По света представянето му беше по традиционния начин - първо прожекции в киносалоните и на по-късен етап в стрийминг платформите. В онази година обаче в много държави все още имаше въведени ограничения на капацитета на кината заради пандемията. И въпреки това „Дюн“ достигна впечатляващите 324,8 милиона долара извън Северна Америка и 402 милиона долара в световен мащаб.
 
Резултатите сега представляват най-успешния първи уикенд за филм на Villeneuve на всички 71 пазара, където лентата се разпространява, а това е и значително подобрение спрямо първата част. Тепърва предстои да започнат прожекциите в Китай и Япония, също два големи кинопазара.

Базирана на втората част на книгата на Франк Хърбърт историята продължава мистичното приключение на Пол Атрейдис, който търси сигурност в пустинята след коварното предателство, сполетяло семейството му. Austin Butler, Florence Pugh и Christopher Walken се присъединяват към познатите актьори от първата част Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin и Stellan Skarsgård.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини