Днес е Световен ден на операта

Световната организация „Опера Европа“ избра Бетовен, в 250-тата годишнина от рождението му, да бъде емблемата за 2020 г.

25 октомври 2020
social
Снимка от pexels.com

Софийската опера ще чества значимостта на оперното изкуство. Празникът на операта е 25 октомври. Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога. 

Човешките същества са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите, резултат от затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от една по-висша цел; цел, която включва твърдото отстояване на свободното общество с равни възможности. 

Благоденствието е състояние както на тялото, така и на духа. Ние се стремим към култура, която е както локална, така и глобална. Тя трябва да принадлежи на всички и включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят. Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността. 

Световната организация „Опера Европа“ избра Бетовен, в 250-тата годишнина от рождението му, да бъде емблемата за 2020 г. Този гений на музикалното творчество въплъщава хуманното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни за 25 октомври. Онлайн платформата ни OperaVision ще предложи вокални изпълнения от шест континента, заедно с изявленията на посланици от цял свет.

Новини