Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Днес е Велики вторник
Днес е Велики вторник
Днес е Велики вторник Вторник, 23.04.2019 г., 09:17 ч. Този ден от Страстната седмица е отреден за смирение и поучение

Днес е Велики вторник. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение.

Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Исус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.

В притчата за девиците се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. Мъдрите девици имали девствено тяло с девствена душа, но освен това и милост велика по отношение на по-слабите, към онези, които още не са се освободили от греха. Неразумните строго спазвали целомъдрието телесно, но презрително, немилостиво се отнасяли към по-слабите, високомерно ги осъждали и ги загърбвали с презрение.

Според притчата за талантите един човек поверил на своите слуги пари – таланти, като всеки от слугите си дарил според способностите им и усърдието им в учението. На един от слугите си човека поверил пет таланта, на друг – два, а на трети – един талант, като и им заповядал да пуснат тези пари в обращение, т.е. за да донесат те печалба или умножение на богатството. Всеки от слугите се опитал според способностите и възможностите си да използва максимално добре талантите, като на първия с петте таланта те донесли огромна печалба – още пет таланта, вторият също двойно умножил дадените му пари. А третият се изплашил, че може да загуби своя талант и го закопал в земята, за да го върне на господаря си без загуба и за да не бъде виновен за загубата му. Поуката е, че талантите трябва да се развиват и подобряват, за да дадат плодове. 

 

В народния календар първите три дни от Страстната седмица - от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата. Този ритуал име пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве.

На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.

 

Коментари