Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам съдят собственика на ChatGPT за авторски права

21 септември 2023
ChatGPT
Снимка от БГНЕС

Американските автори Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам съдят собственика на ChatGPT, компанията OpenAI, за твърдения, че авторските им права са били нарушени за обучение на системата.

Мартин е известен със своята фентъзи поредица „Песен за огън и лед“, която беше адаптирана в сериала „Игра на тронове“.

ChatGPT и други големи езикови модели (LLM) се „учат“ чрез анализиране на огромно количество данни, често идващи от онлайн пространството.

В съдебната жалба се твърди, че книгите на авторите са използвани без тяхно разрешение, за да направят ChatGPT по-умен.

От OpenAI заявиха, че зачитат правата на авторите и вярват, че "те трябва да се възползват от технологията на изкуствения интелект (ИИ)".

Други видни автори, посочени в жалбата, са Джонатан Францен, Джоди Пиколт и Джордж Сондърс.

Делото е внесено във федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, от Гилдията на авторите, търговска група в САЩ, работеща от името на посочените автори. 

Според документацията, тя обвинява OpenAI в участие в "систематична кражба в грандиозен мащаб".

Подобен съдебен иск през юли внесе и комедийната актриса Сара Силвърман. Към него имаше и отворено писмо, подписано от авторите Маргарет Атууд и Филип Пулман, призоваващо компаниите за изкуствен интелект да ги компенсират за използването на техния труд.

Говорител на OpenAI каза:

„Ние водим продуктивни разговори с много създатели по света, включително Гилдията на авторите, и работим съвместно, за да разберем и обсъдим техните опасения относно ИИ. Оптимисти сме, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини да работим заедно“.

В новото дело се изтъква и по-мащабната тревога в медийната индустрия - че този вид технология "измества съдържанието, създадено от хора".

Експерт по право коментира пред BBC News, че макар да симпатизира на авторите зад делото, според него е малко вероятно то да успее, защото те първо ще трябва да докажат, че ChatGPT е копирал и дублирал работата им.

„Те всъщност не се тревожат за авторските права, това, от което се притесняват, е, че изкуственият интелект е убиец на работни места“, каза той, като сравни притесненията с опасенията на американските сценаристи, които в момента протестират в Холивуд.

„Когато говорим за автоматизация на ИИ и замяна на човешкия труд... това просто не е нещо, което авторското право може да коригира. Това, което трябва да направим, е да отидем в Парламента и Конгреса и да говорим за това как ИИ ще измести творческите изкуства и какво трябва да направим за това в бъдеще“.

Случаят е последният в дългата поредица от оплаквания, повдигнати срещу разработчиците на така наречения генеративен ИИ - тоест изкуствен интелект, който може да създава медийно съдържание въз основа на текстови подсказки.
 
Компанията OpenAI е изправена и пред друго дело, заедно с Microsoft и програмисткия сайт GitHub. То беше заведено от група компютърни експерти, които твърдят, че техен програмен код е използван без разрешение за обучение на изкуствен интелект, наречен Copilot.

Към момента няма решение по нито едно от делата.

Новини