Ed Sheeran и JK Rowling са сред най-големите британски данъкоплатци

26 януари 2024
Ed Sheeran
Снимка от БГНЕС

Публикуваха списък с най-големите данъкоплатци в Обединеното кралство, като в него попадат известни личности като Ed Sheeran и JK Rowling.

Sunday Times съобщава, че списъкът включва първите 100 души, които са платили най-много данъци през 2023 г. – добавяйки отчетени 5,35 милиарда британски лири към публичните финанси през последните 12 месеца.

Сред изброените е авторката на книгите за Хари Потър Joanne Rowling, която e поставена под номер 31 в класацията. Според доклада авторката е попаднала в списъка, след като е платила 40 милиона паунда данъци в Обединеното кралство миналата година. По-рано беше съобщено, че нейното нетно състояние възлиза на 875 милиона паунда.

На едно място след нея е поп сензацията Ed Sheeran, който е платил повече от 36 милиона паунда данъци в Обединеното кралство през 2023 г.

Споменаването на Sheeran идва, след като една от данъчните му сметки беше споделена миналия октомври. Печалбите на певеца и текстописец достигнаха 18,3 милиона паунда през 2022 г., отбелязвайки увеличение от 8,4 милиона в сравнение с предходната година по данни на Mirror.

Това означава, че поп титанът е платил по-голямата част от увеличението на приходите си – 8 милиона паунда – за данъци миналата година. Това се равнява на плащане на данък от 158 917 паунда на седмица.

Други известни лица, включени в списъка на Sunday Times, включват боксьора в тежка категория Anthony Joshua, който е класиран на 88-мо място.

Първото място се заема от родения в Русия финансов търговец Alex Gerko, който е платил приблизителна сума от 664,5 милиона паунда за финансовата 2023 година; еквивалент на над 1,8 милиона всеки ден. Бившият главен изпълнителен директор на Формула 1 Bernie Ecclestone е на второ място, след като е платил 650 милиона паунда данъци и санкции на данъчната служба, за да избегне затвора. Както съобщава BBC, това се случва, тъй като 93-годишният мъж не е декларирал над 400 милиона паунда, държани в тръст в Сингапур през 2015 г.

Sheeran разказа за своите финанси и данъци през 2017 г. в интервю за сп. OK!.

"При мен е „печели пени, похарчи пени“. Веднага щом постъпи в сметката, излиза оттам. Не ценя особено много парите. Ценя повече това приятелите и семейството ми да са добре“, каза той. „Голяма част от парите ми отиват за благотворителност или за детски болници близо до мястото, където живея. Имам достатъчно, за да се чувствам удобно, а останалото отива в помощ на хората".

Още през май Sheeran беше включен в списъка на богатите британци на Sunday Times – заедно с Harry Styles и Adele – и беше обявен за един от най-богатите хора в Обединеното кралство на възраст под 35 години. На 32 години той беше най-високо класираният от тримата музикални изпълнители и поставен на седмо място с отчетено състояние от 300 милиона паунда.

Колкото до JK Rowling, миналия май нейното състояние се увеличи с 25 милиона паунда в сравнение с това през 2022 г. Богатството ѝ вероятно ще нарасне още, тъй като писателката преговаря с HBO, за да превърне своите романи за Хари Потър в телевизионен сериал.

Новини