Eddie Van Halen получи посмъртно почетна награда

Китаристът беше отличен от Националния музей на китарата в САЩ

22 декември 2020
social
Снимка от facebook

Покойният Eddie Van Halen стана първият китарист, който е отличен посмъртно с почетна награда за цялостни постижения и за принос към китарното изкуство от Националния музей на китарата в САЩ. Досега отличието е присъждано само на живи музиканти, които с таланта и изявите си са послужили за вдъхновение на други китаристи.

В официално изявление от музея заявиха, че всеки, който е чувал Eddie да свири, знае защо той заслужава това признание: "Eddie със сигурност щеше да получи наградата в някакъв момент в бъдеще, защото ни се струваше, че той има още цял един живот, пълен с величието на китарата, което да ни поднесе. Редица от хората, които сме отличили през последното десетилетие, ни напуснаха след като получиха наградата си. В този случай тъгата ни е още по-голяма и смъртта на Еddie Van Halen - още по-трудна за приемане. Благодарим ти, Eddie. Иска ни се да ти бяхме връчили това лично".

Eddie Van Halen почина през октомври след продължителна борба с рака.

Сред предишните носители на наградата за цялостен принос на Националния музей на китарата на САЩ са Tony Iommi от Black Sabbath, B.B. King и Glen Campbell.

Новини