Elton John направи обръщение към британския парламент

30 ноември 2023
Elton John
Снимка от БГНЕС

Elton John направи обръщение към британския парламент на извънредна сесия в сряда вечерта, на която беше почетена неговата отдаденост в борбата с ХИВ и СПИН във Великобритания и по света. 

Британската звезда говори пред десетки законодатели и активисти в Голямата зала на парламента в Лондон.

„Който и да спечели следващите парламентарни избори, може да помогне за премахването на СПИН в света до 2030 г.", каза Elton John пред парламента. "Започваме тук, у дома. В Обединеното кралство новите случаи на диагностициране на ХИВ са намалели с 46% от пика през 2015 г. Можем да бъдем първата страна в света, която ще победи този ужасен вирус. Да изиграем своята роля, да изпълним целта на Организацията на обединените нации и да покажем на другите нации как се прави това“.

Elton John създава своята фондация за борба със СПИН през 1992 г. и е помогнал за събирането на милиони долари за предотвратяване на заразяването с ХИВ и намаляване на стигмата при заразоносителите.

„Тази вечер имах привилегията да посрещна сър Elton John и да призная изключителния му принос в глобалната борба срещу ХИВ и СПИН - лично и чрез неговата Фондация за борба със СПИН", написа председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл в социалната мрежа Х (бивш Twitter). „Неговата работа въплъщава солидарността и добротата, които определят нашата обща човечност“, добави той.

В Обединеното кралство благотворителната организация наскоро проведе кампании за разширяване на пилотната правителствена програма за тестване за ХИВ на хора, посещаващи спешните отделения на болниците. В рамките на програмата, която наскоро беше въведена в Лондон и други градове с високо разпространение на случаи на ХИВ, всеки човек на 16 и повече години, на когото се изследва кръвта в спешно отделение, ще бъде тестван и за ХИВ, хепатит В и хепатит С, освен ако не се откаже от изследването. Благотворителната организация на Elton John настоява правителството да разшири обхвата на услугата, която според официални лица е била ключова за откриването на стотици латентни случаи на ХИВ.

„Рутинното тестване за ХИВ в спешните отделения е особено полезно за откриване на хора, които иначе не биха се изследвали, най-често от маргинализирани общности, които остават назад в напредъка ни по отношение на ХИВ“, казва Дебора Голд, главен изпълнителен директор на Националния тръст за СПИН.

В сряда здравните служители потвърдиха, че програмата ще бъде разширена и ще включи още 46 спешни отделения, което ще помогне да бъдат обхванати приблизително 4500 души във Великобритания, които биха могли да живеят с недиагностициран ХИВ.

Приемът на Elton John в парламента се състоя преди Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва в петък. Обединеното кралство се надява да постигне нулево предаване на ХИВ във Великобритания до 2030 г., в съответствие с целите на Световната здравна организация.

Новини