Фенове на Taylor Swift предизвикаха земетресение

29 юли 2023
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Почитателите на Taylor Swift са известни с рекордните си постижения, като например за брой стриймвания или покупки на албуми на звездата на винил, но след концертите на певицата в Сиатъл, армията верни фенове могат да се похвалят и с предизвикване на сеизмична активност. 

Миналия уикенд (22-23 юли) Swift изнесе два концерта на стадиона "Lumen Field", на които публиката е танцувала толкова енергично, че са предизвикали земен трус с магнитуд 2.3 по Рихтер. Откритието е направено от Jackie Caplan-Auerbach, професор по геология в Западния университет във Вашингтон. 

“Събрах данни от около 10 часа, в които ритъмът контролира поведението. Музиката, тонколоните, бийтът. Цялата тази енергия може да разтърси земята", обясни ученият пред CNN. 

Данните напомнят за друг подобен случай на същия стадион през 2011 г. Тогава тълпата на стадиона изригва по време на мач на отбора Сиатъл Сийхоукс, когато рънинг бека Marshawn “Beast Mode” Lynch реализира впечатляващ тъчдаун. По думите на Caplan-Auerbach вибрациите от играта са били регистрирани от същия сеизмограф, засякъл и активността от шоуто на Swift сега. Ефектът от почитателите на певицата обаче е бил двойно по-силен от този на мача. 

Самата Taylor също е била впечатлена от енергията на феновете, като след концерта тя написа в Instagram: 

“Благодаря ви за всичко. За овациите, за виковете, за скачането, танцуването и за пеенето с цяло гърло". 
 

Swift има още няколко концерта в щата Калифорния, с които ще приключи тази част от турнето си "Eras". След това тя ще потегли за Латинска Америка, Европа, Азия и Австралия.

Новини