Филмът с Мария Бакалова за Доналд Тръмп ще се бори за "Златна палма"

11 април 2024
Maria Bakalova
Снимка от БГНЕС
На пресконференция днес бяха обявени филмите, които ще се борят за „Златна палма“ на тазгодишния фестивал в Кан. Кинофорумът е смятан за най-престижния във филмовата индустрия и единици са заглавията, които биват допускани до официалната му програма, което им гарантира възможно най-бляскавата и шумна премиера. Това обикновено е и предвестник за номинациите за „Оскар“. 
 
Едно от най-чаканите заглавия от критиците и от публиката на тазгодишното издание на фестивала се очертава да бъде биографичният филм за Доналд Тръпм, „Стажантът“ („The Apprentice”) на режисьора Ali Abbasi. 
 
Номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова ще изиграе първата жена на Доналд Тръмп и майка на три от децата му – родената в Чехословакия Ивана. Sebastian Stan, познат от вселената на Marvel, ще се превъплъти в бившия президент на САЩ на младини. 
 
Обявен като разказ за властта и амбицията, ситуиран в свят на корупция и измама, „Стажантът“ ще разгледа усилията на Тръмп да изгради своя бизнес с недвижими имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години, както и ще проследи началото на отношенията му със скандалния адвокат Рой Кон (в ролята влиза носителят на „Еми“ и „Златен Глобус“ Jeremy Strong). 
„Нямам думи, с които да опиша чувствата, които изпитвам в момента… Вълнувам се, щастлива съм, не мога да повярвам, че това се случва! Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно оттам, при това от официалната селекция!“, бяха първите думи на Мария Бакалова след пресконференцията.
 
Веднага след обявяването на тази новина всички анализатори, които се занимават с прогнозите за предстоящите награди „Оскар“, обявиха Мария Бакалова за почти сигурен претендент за номинация през 2025 година в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“. Това би била втора номинация за българската звезда в същата категория, едва четири години след успеха ѝ с „Борат 2“.
 
77-ото издание на фестивала в Кан ще се проведе от 14 до 25 май.
 

Новини