Френска драма спечели "Златен лъв" във Венеция

Пенелопе Круз беше наградена като най-добра актриса

12 септември 2021
social
Снимка от БТА

Френската драма "Събитието" на режисьора Одри Диван спечели "Златeн лъв" за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Филмът разказва за млада жена, която се опитва да направи аборт през 60-те години на миналия век, когато за това може да бъде изпратена в затвора.

Наградата "Златен лъв" и голямата награда на журито спечели италианският филм "Божията ръка" на режисьора Паоло Сорентино. Наградата "Сребърен лъв" за най-добра режисура получи австралийката Джейн Кемпиън за филма "Силата на кучето".

Актрисата Пенелопе Крус получи отличието за най-добра женска роля за играта си в "Паралелни майки" на испанския режисьор Педро Алмодовар. "Благодаря ти, Педро, ти създаде една магия, обожавам те!", реагира тя при получаването на наградата. Филмът разказва историята на две жени, които раждат в един и същи ден, в едно и също отделение, като Круз играе ролята на 40-годишна фотографка с трудна съдба.

Приз за най-добра мъжка роля получи филипинският актьор Джон Арсиля за ролята си в "На работа: Изчезналите 8" на Ерик Мати.

Наградата за най-добър сценарий отиде при Маги Джиленхол за "Изгубената дъщеря".

Специалната награда на журито беше спечелена от френско-италианската продукция "Дупката" на Микеланджело Фрамартино.

С наградата "Марчело Мастрояни" беше удостоен Филипо Скоти за ролята си в "Божията ръка".

Новини