Кейт Бланшет спечели наградата за актриса във Венеция

"Златен лъв" получи единствената документална продукция в конкурсната програма

11 септември 2022
social
Снимка от БГНЕС

Документалният филм "Цялата красота и кръвопролитие" на режисьора Лора Пойтръс, който беше единствената продукция от жанра в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, грабна голямата награда - "Златен лъв". 

Филмът е посветен на живота на фотографа Нан Голдин, която е известна със снимките си на “подземния живот” на Ню Йорк и която е била често пъти на прага на смъртта. Във филма 68-годишната жена заменя фотоапарата с микрофон и разказва за живота си пред Пойтръс.

Самата Пойтръс е разследващ журналист, довереница на Джулиан Асандж и на Едуард Сноудън, а в миналото е печелила наградата "Пулицър".

Наградата за най-добра актриса на фестивала, "Купа Волпи", получи Кейт Бланшет за ролята си на диригентка на име Лидия Тар във филма "Тар" на режисьора Тод Фийлд. Той казва, че ролята е била специално създадена за Бланшет и ако тя не беше приела да я изиграе, филм нямаше да има.

Същата награда при мъжете е за Колин Фарел за изпълнението му във филма "Баншитата на Инишърин" на режисьора Мартин Макдона. Филмът е историята на двама приятели, между които отношенията се обтягат, което повлиява на живота на един остров край западните брегове на Ирландия. Инишърин е името на острова, а думата банши в заглавието означава женски призрак в ирландския фолклор, предсказващ смъртта на хората, обрисувана или като млада жена, или като старица. Продукцията получи и наградата за най-добър сценарий.

Тейлър Ръсел взе наградата на името на Марчело Мастрояни за добра филмова надежда за ролята ѝ във филма на Лука Гуаданино "Изцяло и напълно". Там тя играе момиче канибал, което търси баща си и същевременно се влюбва. Филмът е по романа на Камил Де Анджелис от 2016 г., който не бива да се свежда само като канибалска история, а като история, свързана с феминизма, самотата и самоненавистта. Продукцията на италианеца Гуаданино грабна и "Сребърен лъв" за най-добра режисура.

Голямата награда на журито отиде при "Сент Омер" на режисьорката Алис Диоп, вдъхновен от истинска история на майка, която убива дъщеричката си, като я оставя на плаж във Франция, когато там настъпва приливът. Филмът разказва за писателка, която следи процеса на майка, убила детето си, за да напише въз основа на него съвременна трактовка на историята за Медея. 

Специалната награда на журито беше присъдена на филма на иранеца Джафар Панахи "Мечките не съществуват". Продукцията разказва две любовни истории, които са паралелни и се сблъскват с такива препятствия, като суеверията и динамиките на властта. Самият Панахи беше задържан в началото на юли, докато отиваше да посети в ареста негови арестувани колеги. Няколко дни по-късно бе съобщено, че той ще трябва да излежи ефективната си присъда от шест години затвор, наложена му през 2010 г. заради подкрепа тогава за протестното движение срещу преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Международните киносреди вече изразиха възмущението си от това задържане.

 

Новини