Галавечер на Израел на Синелибри с „История за любов и мрак“

23 октомври 2023
Натали Портман
Снимка от cinelibri.com

В знак на солидарност и съпричастност с гражданите на Израел и с невинните жертви на всеки кървав терор кино-литературният фестивал Синелибри ще покаже биографичната драма „История за любов и мрак“ под режисурата и с участието на Натали Портман.

Пет години след смъртта на забележителния писател Амос Оз и четиринадесет години след единственото му гостуване в България си припомняме неговото вдъхновяващо, човеколюбиво творчество.

Събитието предвижда разговор с известния български писател, драматург, сценарист и общественик Георги Тенев.

Филмът е адаптация по международния бестселър „История за любов и мрак“ на Амос Оз, големия израелски писател и журналист, живял в Йерусалим в края на Британския мандат в Палестина. Животът на малкия Амос и родителите му – европейски евреи, спасили се в Израел от фашистките погроми – е по-ценен от учебник. Освен че адаптира сценария и режисира филма, Натали Портман изпълнява ролята на Фаня, майката на бъдещия писател. Оплетена в мрежата на несполучлив брак и с разбити мечти, тя се опитва да се интегрира в чуждата страна, докато се бори със собствените си демони.

„Най-важното качество на Оз е, че третира нациите като хора. Когато осъзнаем, че нациите се състоят от човешки съдби, тогава започваме да съчувстваме. Откакто прочетох тази изключителна книга, знаех, че искам да я превърна във филм”, казва Натали Портман.

Новини