„Синелибри“ започва тази вечер под мотото „Метаморфози“

06 октомври 2023
Yorgos Lanthimos
Снимка от БГНЕС

Деветото поредно издание на „Синелибри“ започва тази вечер под мотото „Метаморфози“. Международният кино-литературен фестивал ще се състои в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Официалният старт в зала 1 на НДК е с елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро Живко Петров, разказват организаторите. Ще има встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, която ще отправи и приветствие към публиката. Акцент на вечерта ще бъде българската премиера на научно-фантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

На 7 октомври в кино „Одеон“ ще бъде излъчена хипнотичната научнофантастична мелодрама „Звярът“ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е адаптация на повестта „Звярът в джунглата“ от Хенри Джеймс. Винаги безупречната Леа Сейду и магнетичният Джордж Маккей играят двама влюбени, които се срещат отново и отново във времето и пространството, докато не надвисва катастрофа.

На 8 октомври в кино „Люмиер“ е световната премиера на документалния филм „Ваймар експрес“ – документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа. Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на организацията на евреите в България „Шалом“.

На 9 октомври, отново в „Люмиер“,  е премиера на „Плитката“ (2023) –  разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика. 

На 10 октомври „Синелибри“ посреща двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия, ще представи у нас своя литературен дебют – приключенската мистерия  „Златото на Истрия“. По същото време, в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на режисьора Фатмир Кочи. Филмът е черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата – Дритeро Аголи. 

Чуйте още интересни подробности за фестивала в интервюто за Magic на Станислава Айви - една от организаторките на събитието:
 

 

Новини