George Michael и Kate Bush са номинирани за Залата на славата на рокендрола

01 Февруари 2023
Kate Bush
Снимка от YouTube screenshot

George Michael, Kate Bush и Missy Elliott са сред номинираните за Залата на славата на рокендрола. В списъка са още White Stripes, Sheryl Crow, Iron Maiden, Joy Division/New Order, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Rage Against the Machine, Soundgarden, Spinners, A Tribe Called Quest и Warren Zevon. Получилите най-много гласове в подкрепа ще бъдат обявени през май, а церемонията по въвеждането им в Залата ще бъде през есента. 

“Този забележителен списък с номинирани отразява разнообразието на изпълнители и музика, които Залата на славата на рокендрола почита”, каза John Sykes, председател на Фондацията на Залата на славата на рокендрола. “Тези артисти са създали свое звучене, което оказва влияние на различни поколения и на безброй други музиканти, следващи техните стъпки”. 

За да подлежат на номинация, изпълнителите тази година трябва да са издали първия си сингъл или албум през 1998 г. или по-рано. Осем от номинираните (Sheryl Crow, Missy Elliott, Joy Division/New Order, Cyndi Lauper, George Michael, Willie Nelson, White Stripes и Warren Zevon) са сред претендентите за първи път. Missy Elliott и White Stripes освен това са номинирани в първата година, в която отговарят на посоченото изискване.

За Rage Against The Machine това е пета номинация, четвърта е тя за Kate Bush и Spinners, а Iron Maiden и A Tribe Called Quest попадат в листата за втори път. 

Общата номинация на Joy Division и New Order може да изглежда странно, защото това са две отделни групи. New Order обаче е сформирана от трима от живите членове на Joy Division почти веднага след самоубийството на фронтмена Ian Curtis през 1980 г. Единственото ново попълнение е кийбордистът Gillian Gilbert няколко месеца след това.

Залата на славата е едно от малкото места, където членове на групи, които са в лоши отношения, са принудени да се съберат отново. Така се случиха някои невероятни съвместни изяви през годините на вече неактивни банди като Cream, Led Zeppelin, Talking Heads, Police и Doors, отбелязва сп. Rolling Stone.  

Изпълнителите, които ще бъдат въведени тази година, ще бъдат избрани от над 1000 специалисти - музиканти, историци и членове на музикалната индустрия, които от Залата са селектирали като гласоподаватели. Феновете също мога да гласуват до 28-и април на сайта на Залата

Последната церемония се състоя на 5 ноември 2022 г. в “Microsoft Theater” в Лос Анджелис. Засега няма информация къде ще се проведе събитието тази година.

Новини