Георги Господинов с "Времеубежище" спечели "Букър"

24 май 2023
Георги Господинов
Снимка от БГНЕС

Романът на Георги Господинов, "Времеубежище", спечели престижната награда "Букър". Господинов беше първият български писател с номинация за международното отличие за литература и на церемонията тази вечер в Лондон стана и първият, който го печели. 

Преводът на книгата на английски език, дело на Анджела Родел, беше сред шестте издания, които се бореха за наградата.

"Времеубежище" разказва за "клиника от миналото", която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето в клиниката започват да идват здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

"Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът - чувствителен и точен - успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото", каза френско-мароканската писателка и председател на журито Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

Говорейки за номинацията на книгата, Господинов заяви, че "това окуражава писателите не само от моята страна, но и от Балканите, които често се чувстват извън сферата на англоезичното внимание".

Преводачът Родел е родом от Минесота, но живее и работи в България. Нейни преводи на поезия и проза са публикувани в литературни списания и антологии. През 2014 г. получава българско гражданство за работата си и приноса си към българската култура.

"Букър" е сред най-престижните награди за литература в света. Отличието се връчва от 1969 г. и сред носителите досега са Салман Рушди, Маргарет Атууд и Казуо Ишигуро. През 2005 г. започва да се присъжда и международният "Букър", който е за книги в превод. 

Новини