Хит на Janet Jackson се оказа киберзаплаха

Песента съдържа специфична честота, която може да повреди лаптопа

19 август 2022
social
Снимка от БГНЕС

Може да звучи като шега, но всъщност е истина - един от най-големите хитове на Janet Jackson представлява компютърна заплаха.

Софтуерният инженер в Microsoft, Raymond Chen, сподели, че голям производител на лаптопи е докладвал за проблем при възпроизвеждане на видеото към песента на Janet Jackson “Rhythm Nation” от 90-те години на миналия век. Установено е, че то може да повреди хард диска на някои по-стари устройства. Проведен експеримент пък показва, че аудиото може да блокира съседен лаптоп, дори и на него да не е пуснато проблемното видео на парчето.

Обяснението - песента съдържа една от естествените честоти на трептене на използвания в засегнатите компютри твърд диск с 5400 оборота в минута.

Повредата се появява в машини от около 2005 г. Към днешна дата проблемът е решен донякъде - аудиоприемниците на уязвимите устройства са били оборудвани със специален филтър, който да засече зловредната честота и да я преформатира, преди да я обработи. Лаптопите обаче все пак могат да бъдат засегнати от друго устройство до тях, което възпроизвежда песента.

“Не бих искал да бъда в лабораторията, която трябва да са създали, за да изследват този проблем. И това не е артистична оценка”, коментира Chen проучването довело до откритието.

Новини