И без албум Beyonce отново доминира наградите "Грами"

Другата голяма изненада е отсъствието на The Weeknd сред получилите номинации за престижните статуетки

25 ноември 2020
social
Снимка от facebook

Beyonce получи най-много номинации за “Грами” без дори да е издавала албум. Мегазвездата ще трябва да се справи с конкуренцията в цели 9 категории.

Нейно величество е в надпреварата за най-престижните грамофончета, сред които за песен и запис на годината, с нейната песен "Black Parade", вдъхновена от движението Black Lives Matter, за колаборацията с рап звездата Megan Thee Stallion "Savage", както и за нейния музикален филм “Black Is King”. Така Beyonce вече има в актива си общо 79 номинации за “Грами”, само с една по-малко от Quincy Jones и нейния съпруг JAY-Z. Рапърът до момента имаше 77, но получи три номинации като един от авторите на "Savage" и "Black Parade". “Black Is King” е четвъртият филм за Beyoncé, който влиза в категорията за музикални ленти след Homecoming, Lemonade и Beyoncé & JAY-Z: On the Run Tour. Тя спечели миналогодишната награда за документалната лента за шоуто й на фестивала Coachella през 2018 г. До момента Beyonce има 24 награди “Грами”. 

Taylor Swift, Dua Lipa и Roddy Rich следват Beyonce, като всеки от тях има по шест номинации. 

За Swift това означава общо 41-а номинации в кариерата й. Поп звездата ще се бори за албум на годината с нейния изненадващ проект “Folklore”, а сингълът от него "Cardigan" ще се бори за трофея за песен на годината и най-добро солово поп изпълнение. Въпреки опитите на всички да забравят за съществуването на филма “Котките” с участието на Taylor, включително всички от екипа, певицата получи номинация за най-добра песен към филм за нейното изпълнение "Beautiful Ghosts". 

Последният албум на Dua Lipa, вдъхновен от диско ерата, “Future Nostalgia” ще се състезава за албум на годината и най-добър поп вокален албум. Хитът на британската звезда "Don't Start Now" е сред претендентите за запис и песен на годината, както и за най-добро солово изпълнение. Певицата попадна и в категорията за поп изпълнение от дует или група за колаборацията й с J Balvin, Bad Bunny и Tainy за "Un Dia (One Day)".  

Roddy Ricch получи номинации за запис на годината за "Rockstar" и за песен с "The Box". И двете парчета присъстват в категориите за най-добро рап изпълнение и за рап песен. 

К-поп сензациите BTS и бившия вокалист от One Direction Harry Styles получиха първите номинации за “Грами” в кариерата си. Корейските звезди са в категорията за най-добро поп изпълнение от дует или група с техния хит “Dynamite”, докато Styles ще се бори за три статуетки - най-добро солово изпълнение за "Watermelon Sugar", поп албум за “Fine Line” и най-добро музикално видео с "Adore You".

След обявяването на номинациите за наградите “Грами”, възникнаха някои въпроси. Като например защо "Positions" на Ariana Grande или "Tickets to My Downfall" на Machine Gun Kelly не попаднаха сред претендентите. Тук отговорът е лесен - тези албуми, подобно на сингъла на Justin Bieber “Holy”, излязоха след 31-и август. Само музикални проекти, издадени преди тази дата могат да бъдат сред номинираните според правилата на Американската звукозаписна академия.

Един от най-големите отсъстващи сред отличените с номинации за “Грами” тази година безспорно е The Weeknd и всички се питат защо. Неговото име се спрягаше от букмейкърите за едно от най-вероятните да получи най-много номинации предвид успеха на албума му “After Hours” и това, че “Blinding Lights" е един от най-големите хитове на годината. Канадецът вече получи голямо признание от Европейските и Американските музикални награди, а през февруари ще бъде хедлайнер на шоуто на Супербоул.

Друго необяснимо решение на Академията е отсъствието на Harry Styles и Lady Gaga от четирите основни категории, въпреки че и двамата имаха невероятна година с големи хитове и страхотни албуми. 

 

 

Новини