И Канада ще поиска Facebook и Google да плащат за новини

Тази седмица Facebook заяви, че новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в платформата

20 Февруари 2021
social
Снимка от pixabay.com

Facebook блокира цялото австралийско новинарно съдържание в своята услуга заради проектозакон, според който социалната мрежа и Google трябва да плащат такси на австралийските издатели, за да публикуват връзки към техните новини.

Канадският министър на наследството Стивън Гилбо, отговарящ за изготвянето на подобно законодателство, което ще бъде представено през следващите месеци, осъди действията на Facebook и заяви, че това няма да възпре Отава.

Гилбо заяви, че Канада може да приеме австралийския модел, който изисква Facebook и Google да сключват сделки за плащане на новинарски сайтове, чиито връзки стимулират активността на техните услуги, или да се споразумеят за цена чрез обвързващ арбитраж.

Тази седмица Facebook заяви, че новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в платформата, но твърдят, че са помогнали на австралийските издатели да генерират около 407 милиона австралийски долара миналата година.

Google е подписал 500 сделки на стойност около 1 милиард долара за три години с издатели по целия свят за новата си услуга News Showcase и води преговори с канадски компании.

Новини