Играчка-котенце ще отбелязва безтегловността на "Союз МС-18"

Космическият кораб ще потегли към Международната космическа станция на 9-и април

24 март 2021
social
Снимка от кадър YouTube

Играчка от руския анимационен филм "Котенцето с име Бау" ще бъде индикатор за безтегловността на космическия кораб "Союз МС-18", съобщи на пресконференция командирът на полета Олег Новицкий. Той напомни, че през 2021-а се навършват 45 години от създаването на филмчето.

Новицкий отбеляза също, че близките няма да могат да изпратят космонавтите на експедицията им заради пандемията и ще гледат онлайн старта на космическия кораб. Той е планиран за 9-и април от космодрума в Байконур. В екипажа на Роскосмос са Новицкий и Петър Дубров, в дублиращия екипаж са Антон Шкаплеров и Олег Артемиев. Планираната продължителност на полета е 191 денонощия.

На 10-и март от Роскосмос обявиха, че на мястото на Сергей Корсаков в основния екипаж се включва астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай, а в дублиращия астронавтът Ан Макклейн заема мястото на Дмитрий Петелин. Решението за смяната беше взето въз основа на ангажиментите на руската държавна компания с американската "Аксиом Спейс" за полет на американски астронавт с космическия кораб "Союз МС-18".

Междувременно стана ясно, че Марк Ванде Хай се е имунизирал срещу COVID-19. Новицкий и Дубров са се ваксинирали още в първите дни на годината.

Новини