Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Искат оставката на здравния министър заради детската болница
Искат оставката на здравния министър заради детската болница
Снимка: БГНЕС
Искат оставката на здравния министър заради детската болница Понеделник, 27.04.2020 г., 14:36 ч. Над 17 000 души са се подписали онлайн, че конструкцията от времето на социализма не е подходяща и безопасна за място, където да се лекуват българските деца

Над 17 000 подписа с искане за оставка на здравния министър Кирил Ананиев и спиране на строежа на бъдещата детска болница в София бяха внесени днес в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Според недоволните за превръщането на грубия строеж от времето на социализма в
лечебно заведение ще се използват над 93 милиона лева, освен това конструкцията е опасна. Тяхното мнение е, че нова сграда може да се построи дори по-бързо и по-евтино.

Мария Брестничка, която е от Национална мрежа за децата и е председател на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница”, посочи, че подписите, които са събрали до момента са 17 684. „За нас те тежат много, много силно се надяваме да тежат и за Министерския съвет и за министър-председателя, защото темата е изключително важна. Ние не можем да си позволим да правим компромиси с детското здравеопазване и с това са съгласни и хора от цялата страна“, каза тя и добави, че сред подписалите се има хора както от София, така и от Бургас, Видин, Монтана и други градове.

„Следва хората, които вземат грешни управленски решения, да понесат политическата си отговорност. Да, оставка би трябвало да има“, каза архитект Петкана Бакалова, която е член на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Тя обясни и кога стартира подписката. „В момента, в който научихме, че по време на извънредното положение, когато са забранени масови събирания, след като малко преди обявяване на извънредното положение имаше протест пред Министерство на здравеопазването, министърът на здравеопазването е подписал договора за изпълнение на проектирането и строителството на тази рекострукция“, заяви арх. Бакалова. Тя посочи, че освен оставка на Кирил Ананиев искат прекратяване на този договор и “стартиране на нормална процедура за изграждане на истинска детска болница – модерна, съвременна, такава, каквато трябва да имат българските деца”.

Петкана Бакалова посочи, че подписите са събрали за по-малко от три седмици, а хората се подписват през интернет.

Коментари