Измислиха уред за прочистване от алкохола

Фишър и колегите му създали специално устройство, което поддържало постоянно ниво на въглероден диоксид в кръвта на участниците в експеримента.

15 ноември 2020
social
Снимка от pexels.com

Канадски лекари разработиха устройство, което кара белите дробове да отделят във въздуха не само въглероден диоксид и други отпадъчни продукти, но и молекули етилов алкохол за много кратко време. Статия, описваща разработката, е публикувана от научното списание „Scientific Reports“.

"Устройството ни е набор от клапани, тръби, маска за лице и цилиндър с въглероден диоксид и може да се помести в малък куфар. То е много лесно да се направи, не се нуждае от електроника или компютри, за да работи", каза един от разработчиците, професорът в университета в Торонто Джоузеф Фишър.

Канадските лекари са измислили как да ускорят този процес. Те забелязали, че при липса на кислород във въздуха и учестено дишане белите дробове на човек започват да отделят много молекули алкохол. Учените решили да проследят колко бързо алкохолът ще се отдели от тялото на доброволци, ако дишането им се учести.

Фишър и колегите му създали специално устройство, което поддържало постоянно ниво на въглероден диоксид в кръвта на участниците в експеримента. Благодарение на това те не загубили съзнание поради прекалено учестеното дишане и факта, че по-голямата част от CO2 се отделил от кръвта им през първите няколко минути, след като започнали да дишат дълбоко.

Новини