Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Жегата ще ни мори в следващите поне три дни
Жегата ще ни мори в следващите поне три дни
Жегата ще ни мори в следващите поне три дни Понеделник, 12.08.2019 г., 08:35 ч. От четвъртък се очаква нормализиране на температурите, ще има и превалявания от дъжд

Новата седмица започва с горещини, много високи температури и изобилие от слънце. В края на седмицата, пък, ще има бури и валежи.

В неделя най-горещо беше в Сандански (38.8 градуса), Русе (37.4 градуса) и Свищов (36.9 градуса), но никъде не бяха отчетени температурни рекорди.

Днес времето ще е слънчево. В почти цялата страна се очакват опасни горещини. Синоптиците предупреждават с "жълт код" за температури над 35 градуса в 23 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, София-Област, Кюстендил, Перник, Кърджали, Хасково и Ямбол.

В Благоевград е обявен "оранжев код" за потенциално опасни високи температури, които може да достигнат 40 градуса.

С нормална за лятото температура, около 30 градуса, ще бъдат единствено Смолян, Бургас, Варна и Добрич.

Навсякъде другаде обаче се препоръчва на хората да не стоят продължително време на открито, да приемат повече течности, най-вече вода, и по възможност да не работят и извършват физическа дейност на открито.

Заради високите температури има и екстремален индекс за пожароопасност, който е в сила за 14 области на страната - Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Русе, Сливен, София град, София област, Хасково и Ямбол. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините също ще е слънчево със слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Топло време с максимална температура на височина 1200 метра – около 28 градуса, на 2000 метра – около 21 градуса.

Още по-горещо ще стане във вторник и сряда. Тогава живакът в термометрите ще се нажежи до 40 градуса в много райони. Възможно е и да ги прехвърли.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и малко по-ниски дневни температури спрямо предишните дни. Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Коментари