Juliette Binoche е новият президент на Европейската филмова академия

14 март 2024
Juliette Binoche
Снимка от БГНЕС

Френската актриса Juliette Binoche, носителка на "Оскар", е новият президент на Европейската филмова академия (EFA).

Бордът на EFA съобщи, че е гласувал единодушно да избере звездата от „Английският пациент“ и „Вкусът на нещата“ за наследник на полския режисьор Agnieszka Holland („Зелената граница“) като президент.

Назначаването на Binoche ще бъде подложено на гласуване от членовете на EFA и ако получи подкрепа от мнозинството, тя ще поеме поста президент на 1 май 2024 г.

Френската звезда ще бъде едва втората жена ръководител на EFA след Holland, която пое ролята през 2021 г., наследявайки германския режисьор Wim Wenders.

„Не бих могла да си пожелая по-добър наследник, който да представя европейското кино толкова силно и убедително през цялата си впечатляваща кариера“, коментира Holland за кандидатурата на Juliette Binoche.

Binoche е единствената жена, печелила отличията за най-добра актриса и от трите най-престижни европейски филмови фестивали — тя има "Златна палма" от Кан за "Сертифицирано копие" (2010), "Копа Волпи" от Венеция за "Три цвята: синьо" (1993) и "Сребърна мечка" от Берлин за „Английският пациент“ през 1996 г. за ролята, която ѝ донесе и "Оскар" през 1997 г. за най-добра актриса в поддържаща роля. В продължаващата ѝ с десетилетия кариера тя успява да балансира между големия успех в САЩ и международния успех – играейки заедно с Daniel Day-Lewis в „Непоносимата лекота на битието“ от 1988 г., със Steve Carell в „Дан в реалния живот“ (2007) или с радиоактивен гущер в "Годзила" (2014) на Gareth Edwards до работа по аплодирани европейски арт заглавия, като "Облаците на Силс Мария" на Olivier Assayas от 2014 г. (заедно с Kristen Stewart) или във „Вкусът на нещата“ на Anh Hung Tran, чиято премиера беше в Кан миналата година.

Binoche участва в ролята на Coco Chanel заедно с Ben Mendelsohn като Christian Dior в новия сериал за модната история "The New Look". Предстоящите ѝ проекти включват "Завръщането" на Uberto Pasolini, в който си партнира с колегата си от "Английският пациент" Ralph Fiennes, и режисирания от Lance Hammer "Кралицата на морето". 

Президентът на Европейската филмова академия е почетна роля със „силно символична власт“, според самата Академия.

Освен че представляват интересите на европейската филмова индустрия, 4600-те членове на EFA също гласуват за годишните Европейски филмови награди, европейският еквивалент на Оскарите.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини