Jussie Smollett влиза в затвора за измама

Обявиха присъдата на бившия актьор от сериала “Империя”

11 март 2022
social
Снимка от БТА

Бившата звезда от сериала “Империя” Jussie Smollett беше осъден на 150 дни затвор за измама.

Актьорът, който е чернокож и хомосексуалист, беше жертва на нападение от омраза през януари 2019 г. Разследването обаче установи, че той е инсценирал посегателството и е платил на извършителите. По време на целия процес Smollett настоява, че е невинен и наистина е жертва. 

Освен затвор, присъдата му включва още 30 месеца пробация. Той ще трябва да плати и компенсация от над 120 000 долара и глоба от още 25 000. 

Съдията говори 30 минути преди да прочете присъдата, като каза на актьора, че е написал сценарий и е избрал актьорите за измамата, което говори за умисъл в действията му и съответно е утежняващо вината обстоятелство. “Част от вас проявява арогантност и егоизъм, и нарцисизъм, което е просто позорно. Вие не сте жертва на расово престъпление от омраза, не сте жертва и на хомофобско престъпление от омраза. Вие сте шарлатанин, който се преструва на жертва на такива престъпления и това е срамно”, заяви в речта си съдията. 

След обявяване на присъдата Smollett свали предпазната си маска и каза, че е невинен, преди да бъде изведен от залата: "Ваша чест, уважавам вас и съдебните заседатели, но не съм направил това. И нямам самоубийствени мисли. И ако нещо ми се случи в затвора, не съм си го причинил сам. Искам всички да знаете това”.

По време на последното заседание няколко свидетели говориха в защита на Smollett и призоваха съда за снизхождение. Бяха прочетени и писма в негова подкрепа, сред които и от актьора Samuel L. Jackson.

"Jussie не трябва да влиза в затвора”, заяви неговият брат Joel, "Той не е заплаха за хората в Илинойс”. 

Беше прочетен и доклад за нанесени вреди от полицейското управление на Чикаго заради това, че повече от 30 разследващи полицаи са били включени в разследването на случая, снети били показания от десетки свидетели и били гледани хиляди часове видеозаписи от улични камери, както и били посещавани по домовете хора по време на един от най-студените периоди в историята на града. 

Актьорската кариера на Smollett на практика е унищожена. След като се разбра за измамата, той беше изгонен от сериала “Империя”, където изпълняваше една от главните роли, точно преди последния сезон.

Новини