R. Kelly влиза в затвора за 30 години

Изпълнителят на "I Believe I Can Fly" беше осъден за сексуални престъпления

29 юни 2022
social
Снимка от БГНЕС

Американският певец R. Kelly беше осъден на 30 години затвор по обвинение, че е използвал звездния си статус, за да ръководи схема за сексуално малтретиране на деца и жени.

През септември съдебно жури в Ню Йорк осъди 55-годишния ар-енд-би изпълнител за рекет и престъпления свързани с трафик на хора за сексуална експлоатация. Роденият в Чикаго певец с рождено име Robert Sylvester Kelly беше и глобен със 100 000 долара.

Той е обвиняем и по още три криминални дела.

Kelly, който е известен с хитове като "I Believe I Can Fly" и "Ignition", е признат за виновен, че е използвал репутацията и влиянието си, за да примамва жени и малолетни в престъпна схема за сексулен тормоз в продължение на две десетилетия.

Съдията по делото Ann Donnelly заяви при обявяването на присъдата, че Kelly е използвал секса като оръжие, принуждавал е жертвите си да правят ужасяващи неща и ги е заразявал с неизлечими болести. По думите му присъдата ще му попречи да извърва подобни престъпления в бъдеще.

По време на съдебните заседания по процеса в Бруклин, които продължиха 6 седмици, съдебните заседатели чуха как Kelly е транспортирал жени между различните щати, като е бил подпомаган от мениджърите си, охраната си и други хора от неговия екип.

Стана ясно още, че през 1994 г. Kelly се е сдобил с фалшиви документи, които да му позволят да се ожени за певицата Aaliyah, която тогава е била едва на 15 години. В тях е било записано, че тя е на 18 години. Бракът е бил анулиран няколко месеца след сключването му. Седем години по-късно изпълнителката загина при самолетна катастрофа.

Прокурорите по делото поискаха присъда от над 25 години затвор заради сериозността на престъпленията на Kelly и необходимостта да бъде защитено обществото от негови бъдещи подобни деяния.

Адвокатите му пък призоваха за минимално наказание от 10 години или по-малко. Те оправдаха действията на Kelly с тежкото му детство в бедно семейство, където е бил жертва на домашно насилие и сексуален тормоз от ранна възраст.

Новини