Какво не знаем за Новата година?

Няколко интересни факта, с които да запълните малко време до полунощ

31 декември 2020
social
Снимка от pexels.com

Милиони хора по света ще празнуват тази вечер настъпването на Новата година с отрупани маси и близки хора. За да допринесем за забавлението, ето няколко интересни факта за Нова година:

1. Първото новогодишно тържество датира отпреди 4000 години. Юлий Цезар, императорът на Рим, е първият, който обявява 1-и януари за национален празник. Той кръщава месеца на Янус, римският бог на вратите и портите. Янус имал две лица, едното гледало напред, а другото назад. Цезар смятал, че ще бъде подходящо месецът да бъде кръстен на този бог.

2. 45% от хората взимат кардинални решения точно на Нова година. Най-масовите са: да отслабна, да стана по-съвестен, да харча по-малко и да спестявам повече, да поддържам формата и здравето си повече и да се откажа от тютюнопушенето. 25% от взелите решения, решават да започнат да се борят за постигането им от втората седмица на януари. Голяма част от тези добри намерения обаче не се осъществяват. Това води и до депресивни състояния.

3. Погрижете се на новогодишната трапеза да има листни зеленчуци. Традицията сочи, че колкото повече листни зеленчуци яде човек, толкова по-голям късмет ще има (какъв стимул за поддържане на здравето!). Традицията казва още, че бобовите растения носят успех, защото бобът и грахът приличат на монети.

4. Американците пият близо 360 милиона чаши шампанско на Нова година. Мехурчестите вълшебници датират от 17-ти век, когато е изобретен коркът.

5. Около 1 милион души се събират на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, за да наблюдават падането на голямото новогодишно кълбо. Падането на топката навръх Нова година се появява заради забрана за фойерверки. Първата топка през 1907 г. е 300 кг и е осветена със 100 25-ватови лампи. Настоящата топка засенчва старата (благодарение на технологиите). Днес тя е покрита с 2 688 кристала, осветена е от 32 000 LED светлини, тежи 5 380 килограма и е 3,5 метра в диаметър.

6. Не забравяйте да бъдете заобиколени от семейство или близки в навечерието на Нова година. Първият човек, който срещнете през новата година, може да зададе тон за следващите 12 месеца. Това важи и за двойките. Ако една двойка, която празнува Нова година заедно, не се целуне, може да се раздели, според поверията. Все пак внимавайте с целувките заради коронавируса.

7. Според статистиката на Националното бюро за застрахователни престъпления в САЩ, най-много автомобили се крадат на Нова година, повече, отколкото на всеки друг празник. Не си мислете, че това, че колата ви е стара, я прави застрахована. През 2011 г. "Хонда Акорд" от 1994 г. беше най-крадената кола. За да предотвратите кражба на автомобила си, уверете се, че той е на сигурно място и винаги вземайте ключовете в себе си.

Новини