Какво мисли Dolly Parton за „Jolene“ на Beyoncé?

30 март 2024
Beyonce
Снимка от instagram.com/beyonce

Beyoncé издаде новия си албум в петък и целият свят полудя по него. „Cowboy Carter“ съдържа 27 песни, сред които и кавър на класиката на кънтри иконата Dolly Parton, „Jolene“.

Всъщност, Beyoncé не просто е записала кавър, а е пренаписала „Jolene“ и според феновете го е направила, за да свърже текста с нещо преживяно от нея - изневярата на съпруга ѝ Jay-Z, за която стана дума още в албума ѝ "Lemonade" от 2016 г.

Във версията на Beyoncé „Jolene“ вече се отнася за някой, който се опитва да „застане между семейство и щастлив мъж“, като звездата пее в припева: 

“Jolene, Jolene, Jolene, Jolene / Предупреждавам те, не идвай за моя човек / Jolene, Jolene, Jolene, Jolene / Не рискувай, просто защото мислиш, че можеш”.

Кавърът на „Jolene“ на Beyoncé също така показва, че тя потвърждава любовта си със съпруга си, за когото се омъжи през 2008 г., след двамата имаха връзка приблизително от 2002 г.: 

„Ние сме дълбоко влюбени от двадесет години / Отгледах този мъж, отгледах неговите деца / Познавам моя човек по-добре, отколкото той познава себе си“.

В оригиналната песен Parton казва, че „не може да се конкурира“ с „Jolene“. Но Beyoncé има по-вдъхновяващо възприятие за себе си: „Jolene, знам, че съм кралица, Jolene“. 

След излизането на албума реакцията на Parton към новата версия на нейната песен не закъсня и тя е повече от положителна. В Instagram тя написа: 

„Уау, току-що чух „Jolene“. Beyoncé ще му създаде главоболия на това момиче и тя го заслужава! С любов, Dolly P.”

Мнението ѝ не е голяма изненада, тъй като по-рано тя поздрави решението на Queen Bey да премине към кънтри музика:

„Аз съм голяма фенка на Beyoncé и съм много развълнувана, че тя е направила кънтри албум“. 

Положителна реакция от страна на феновете имаше и към кавъра на песента на Beatles, „Blackbiird“, в "Cowboy Carter". 

Paul McCartney пише „Blackbird“ по време на борбата за граждански права през 60-те години на миналия век, само седмици след убийството на д-р Мартин Лутър Кинг младши. В книгата от 1997 г. "Many Years From Now" McCartney е цитиран да казва: 

„Това бяха дните на движението за граждански права, за което всички ние страстно се интересувахме, така че това наистина беше песен от мен към една чернокожа жена, която изпитва тези проблеми в Щатите: Позволете ми да ви насърча да продължавате да опитвате, да запазите вярата си, да знаете, че има надежда“.

McCartney е отчасти вдъхновен да напише песента и от Little Rock Nine, група чернокожи тийнейджъри, които се опитват да се запишат в изцяло бяла гимназия в Арканзас през 1957 г.

Похвала за Beyoncé дойде и от Miley Cyrus, която участва в песента „II Most Wanted“. Тя сподели обложката на "Cowboy Carter" и написа:

„Обичах Beyoncé много преди да имам възможността да се срещна и да работя с нея. Възхищението ми стана още по-голямо сега, след като творих заедно с нея. Благодаря ти, Beyoncé. Ти си всичко и повече. Обичам те. На всички, които отделиха време, за да направят тази песен толкова специална, благодаря от цялото си сърце“.

Post Malone също не пропусна да коментира проекта, тъй като той участва в песента "Levii's Jeans".

В Instagram Story той публикува една от снимките на Beyoncé за албума и написа:

"Благодаря ти, @beyonce. Поздравления. Този албум е красив".

6-годишната дъщеря на Beyoncé, Rumi, също участва в албума. Гласът ѝ се чува в началото на песента "Protector", където тя моли майка си за приспивна песен. 

И въпреки спекулациите, че Taylor Swift пее беквокали в "Bodyguard", се оказа, че това не е вярно.

В публикация в Instagram преди издаването на албума Beyoncé разказа за вдъхновението си.

„Създаването на този ​​албум продължи повече от пет години. Роден е от преживяване, което имах преди години, когато не се чувствах добре дошла… и беше пределно ясно, че не съм. Но заради това преживяване се потопих по-дълбоко в историята на кънтри музиката и проучих нашия богат музикален архив. Хубаво е да видя как музиката може да обедини толкова много хора по света, като същевременно усилва гласовете на някои от тези, които са посветили толкова голяма част от живота си на обучение за нашата музикална история".

Тя добави, че "Cowboy Carter" е „резултат от предизвикателство към себе си и отделяне на време, за да преобръщам и смесвам жанрове заедно, за да създам този проект“. И завърши с уточнението:

„Това не е кънтри албум. Това е албум на Beyoncé“.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини