Китарата на John Lennon от “Help!” беше продадена за рекордна сума

30 май 2024
John Lennon
Снимка от БГНЕС

Beatles продължават да чупят рекорди дълго след своето музикално царуване по света.

Отдавна изгубена китара на John Lennon беше продадена за повече от 2,85 милиона долара на търг в Hard Rock Cafe на Times Square, където колекционери, фенове и любители се бяха събрали от цял ​​свят, за да станат свидетели на събитието.

Акустичната китара Lennon използва през 1964 г. за записите на албума “Help!”, а George Harrison свири на нея по време на звукозаписните сесии за "Rubber Soul" през 1965 г. 

Инструментът е открит на таван след повече от 50 години забвение. Lennon подарил китарата на Gordon Waller от дуото Peter & Gordon, за които той и Paul McCartney пишели песни. Но по-късно Waller дал китарата на свой мениджър, който я прибрал на тавана в дома си и забравил за нея. 

Новите собственици на британската провинциална къща намерили китарата, когато се нанасяли и очаквали да я продадат за около 500 000 долара.

Солидната сума от близо 2,9 милиона долара я прави най-продаваната китара на търг в историята на Beatles и петата най-скъпа китара, продавана някога. Инструментът е закупен чрез наддаване по телефона в сряда като част от двудневен търг на ценни предмети на музикални икони.  

Китарата се вижда в сцена от филма "Help!", когато групата изпълнява песента "You've Got To Hide Your Love Away". Използвана е и при записите на "Help!", "It's Only Love", "I've Just Seen A Face", "Girl" и "Norwegian Wood". 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини