Кувейтска медия представи виртуален водещ на новини

"Федха" се появи в Туитър акаунта на уебсайта Kuwait New

11 април 2023
Робот
Снимка от БГНЕС

Кувейтска медия представи виртуален водещ на новини, генериран с помощта на изкуствен интелект, като планира той да чете онлайн бюлетини. "Федха" се появи в Туитър акаунта на уебсайта Kuwait News в събота като изображение на европеидна жена с руса коса, облечена в черно сако и бяла тениска. 

"Аз съм Федха, първата водеща в Кувейт, която работи с изкуствен интелект в Kuwait News. Какъв вид новини предпочитате? Нека да чуем мнението ви", казва тя на класически арабски език. 

Сайтът е свързан с вестник Kuwait Times, основан през 1961 г. като първия англоезичен ежедневник в региона на Персийския залив. Абдула Бофтайн, заместник главен редактор и на двете издания, заяви, че този ход е тест за потенциала на изкуствения интелект да предлага "иновативно съдържание". Според него в бъдеще Федха може да възприеме кувейтския акцент и да представя новинарските бюлетини в акаунта на сайта в Туитър, който има 1,2 милиона последователи.

"Федха е популярно, старо кувейтско име, което се отнася до среброто. Винаги си представяме, че роботите са сребристи и метални на цвят, затова съчетахме двете", каза Бофтин.

Кувейт заема 158 място от общо 180 държави и територии в Индекса за свобода на печата на организацията "Репортери без граници". 

Новини