Liam Gallagher и John Squire издават албум заедно

22 Февруари 2024
Liam Gallagher John Squire
Снимка от Orpheus Music/Warner Music/Tom Oxley

Новината, че иконите от Манчестър – Liam Gallagher и John Squire, си сътрудничат по нов проект, предизвика вълна от очакване – обединяването на отличителните вокали на фронтмена на Oasis със забележителния китарен талант на творческата сила на The Stone Roses със сигурност е нещо специално.

Дебютният им трак – "Just Another Rainbow", отговори на очакванията, достигайки номер 16 в британската класация за сингли, като същевременно се изстреля директно до номер 1 в класациите за продажби, изтегляния, винили и физически сингли – най-високото влизане на Liam в класацията за сингли от 15 години.

Но това беше само началото. Сега Liam Gallagher и John Squire обявяват много повече от тяхното сътрудничество. Едноименният им дебютен албум ще бъде издаден на 1 март и е представен заедно с втория сингъл от него – „Mars To Liverpool“. Те също така обявиха подробности за първото си съвместно турне в Обединеното кралство, както и избрани дати в Ирландия, Франция, Германия, Италия и САЩ.

Liam казва: 

„Нямам търпение хората да чуят албума. Мисля, че феновете на Stone Roses и Oasis ще го харесат изключително много. Духовен е, съдбоносен е. LG x"

John добавя: 

„Беше наистина вдъхновяващо да имам концертите от Небуърт свежи в съзнанието си, когато започнах да пиша. След това се опитах да се насоча в по-стабилна посока, смесвайки различните чувства. Харесва ми как в някои части е доста меланхоличен и може да предизвика силни емоции, но има други части, които звучат някак непочтително, грубо или сурово. Има от всичко по малко, мисля, че е наистина добра комбинация. Имах предчувствието, че ще звучим добре заедно, но не бях подготвен да се получи толкова добре“.

Подобно на „Just Another Rainbow“ който излезе преди него, „Mars To Liverpool“ оправдава очакванията към дуото. Заразителен рокендрол с психеделични нюанси от 60-те години, парчето демонстрира как John преплита впечатляваща китарна работа – звънки рифове, плавни класически рок сола – заедно с вдъхновяващото вокално изпълнение на Liam. Също като най-добрата им работа както с известните им групи, така и в соловото им творчество, „Mars To Liverpool“ издига усещането за меланхолия в завладяващ химн. 

Дългогодишни приятели с взаимно възхищение от работата на другия, идеята за сътрудничество се заражда, когато John се присъединява към Liam на сцената на неговите легендарни концерти в Небуърт. Скоро започват да се появяват идеите за песни и албумът се оформя с интуитивен интензитет по време сесиите в Лос Анджелис с уважавания продуцент Greg Kurstin. Той свири на бас в записите, а на барабаните е Joey Waronker (Beck, R.E.M., Atoms for Peace).

Magic - Музиката, която обичаш

Новини