Малала Юсуфзай завърши "Оксфорд"

Носителката на Нобелова награда за мир празнува с торта и конфети

20 юни 2020
social
Снимка от instagram

Малала Юсуфзай се дипломира. 22-годишната активистка от Пакистан, която е най-младата носителка на Нобелова награда за мир, е завършила образованието си в университета "Оксфорд".

Малала сподели щастието си в социалните мрежи, където написа: "Трудно ми е да изразя радостта и благодарността си в момента, след като се дипломирах в специалност Философия, политика и икономика в "Оксфорд"". Защитничката на човешките права заяви, че не знае какво ѝ предстои в бъдеще, но засега плановете ѝ са за почивка - "Netflix, четене и спане".

Юсуфзай сподели и снимки от празненството за завършването. На едната тя е покрита с конфети и торта, а на другата е заобиколена от семейството си докато разрязва тортата, на която пише "Честито дипломиране, Малала!".

Младата активистка получи много поздравления, включително от знаменитости като Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Priyanka Chopra и Shakira.

Малала беше приета в "Оксфорд" на 17 години. Тогава тя отбеляза случая в Тwitter: "Преди 5 години бях простреляна като опит да ме накарат да спра да защитавам правото на момичетата на образование. Днес аз присъствах на първите си лекции в "Оксфорд"".

Активистката за правата на момичетата и жените едва не загуби живота си през 2012 г., когато беше простреляна в училищен автобус в Пакистан. По-късно тя документира историята си в мемоарите "Аз съм Малала", а през 2014 г. получи Нобеловата награда за мир.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Hard to express my joy and gratitude right now as I completed my Philosophy, Politics and Economics degree at Oxford. I don’t know what’s ahead. For now, it will be Netflix, reading and sleep. ?

Публикация, споделена от Malala (@malala) на

Новини