Мария Бакалова получи шанс и за награда БАФТА

Британската филмова академия обяви номинациите за своите награди

09 март 2021
social
Снимка от instagram

Българската актриса Мария Бакалова получи номинация и от Британската филмова академия, която обяви този следобед претендентите за своите награди. Бакалова ще се бори за статуетка в категорията за актриса в поддържаща роля за участието си във филма "Борат 2". Комедията не получи повече номинации. Това е поредно признание за българката, която се разписа като първата родна актриса с номинация за "Златен глобус", а в неделя вечерта получи наградата “Изборът на критиците” за поддържаща женска роля.

След обвиненията от минали години, този път Британската филмова академия обяви изключително разнообразен списък с номинирани, като 16 от 24 номинирани актьори са от ентически малцинствени групи.

"Земя на номади" и "Рокс" водят с по 7 номинации тази година. Следват "Бащата", "Манк", "Минари" и "Момиче с потенциал", които ще се борят в шест категории всеки.

Четири жени ще имат шанс да получат наградата БАФТА за режисьор, включително Chloe Zhao за "Земя на номади", която миналата седмица получи статуетката "Златен глобус" в същата категория.

Тази година най-голямата изненада дойде в категориите за актьорите, след като миналата година бяха номинирани само бели звезди, което засили натиска над Академията да вземе мерки. Така Daniel Kaluuya, Riz Ahmed, Dominique Fishback, Tahar Rahim и Bukky Bakray са сред 16-те номинирани от различни етноси. Много от очакваните имена обаче бяха пропуснати, като Viola Davis, Carey Mulligan, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Olivia Colman, Glenn Close и Gary Oldman.

Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на церемония на живо без публика в две части на 10-и и 11-и април.

Миналата година номинациите бяха остро критикувани заради липсата на етническо разнообразие и жени режисьори.

Тази година четири от шест номинирани във всяка от актьорските категории са от етнически групи, а четири от номинираните режисьори са жени. Три дами са номинирани в категорията за най-добър филм на език, различен от английския.

 

Новини