Matthew Perry е открит мъртъв в дома си

29 октомври 2023
Matthew Perry
Снимка от Instagram/@mattyperry4

Американският актьор Matthew Perry, най-известен с ролята си на Chandler Bling в хитовия телевизионен сериал от 90-те „Friends“ (в превод: „Приятели“, почина на 54-годишна възраст, съобщават американски медии. Той е намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис, съобщиха източници от правоохранителните органи, цитирани от BBC.

LA Times и TMZ, които първи съобщиха, че Perry и е починал, казаха, че актьорът е намерен без да реагира в хидромасажна вана в къщата си. По неназовани източници на същите медии, на мястото не са открити следи от насилие. Говорител на пожарната в Лос Анджелис заяви пред BBC, че първите медици са отишли на адрес в района на Pacific Palisades във връзка с „инцидент във вода“ от неизвестен тип, но не назовали името на Matthew.

Телевизия Warner Bros, която продуцира „Friends“ (в превод „Приятели“), заяви: „съкрушени сме от смъртта на нашия скъп приятел Matthew Perry“.

„Matthew беше невероятно надарен актьор и незаличима част от семейството на Warner Bros. Television Group“, се казва в изявлението. „Въздействието на неговия комедиен гений се почувства по целия свят и неговото наследство ще живее в сърцата на толкова много хора. Това е сърцераздирателен ден и ние изпращаме нашата любов към семейството му, близките му и всички негови предани фенове."

Сериалът, който проследява съдбата на шестима млади приятели, живеещи в Ню Йорк, се излъчва от 1994 до 2004 г. Последният му епизод е гледан от 52,5 милиона в САЩ, което го прави най-гледаният телевизионен епизод на 2000-те.

Роден в Massachusetts през 1969 г., Perry е израснал в Отава, Канада, където посещава начално училище с Justin Trudeau, който по-късно става министър-председател на Канада. Matthew се премества в Лос Анджелис като тийнейджър. Той играе ролята на Chazz Russell в Boys Will Be Boys и също така има роли в шоута, включително Growing Pains.

Той стана международна звезда във „Friends“ (в превод „Приятели“), сериал, който проследява живота на шестима нюйоркчани и техните срещи, кариери и приятелства. Комедията, в която участват Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer, Matt LeBlanc и Lisa Kudrow, се превърна в един от най-успешните сериали на всички времена. Perry беше избран за ролята на неудобния Chandler Bling, известен със саркастичния си единичен текст. Ролята му донесе номинация за Primetime Emmy през 2002 г., припомнят още от BBC.

Matthew се бори години наред с пристрастяването към болкоуспокояващите и алкохола и многократно посещава рехабилитационни клиники. През 2016 г. той каза пред BBC Radio 2, че не може да си спомни три години снимки на „Friends“ (в превод „Приятели“) заради алкохол и наркотици.

В интервю миналата година той говори за това как не е гледал шоуто.

„Не съм гледал шоуто и не съм го гледал, защото мога да кажа „Пиене, опиати, пиене, кокаин“, каза той. „Мога да кажа сезон по сезон, по това как изглеждам. Ето защо не искам да го гледам, защото това е, което виждам. Мисля, че започна да го гледам, защото беше невероятно как докосва сърцата на различни поколения.“

Perry също се появява в няколко филма, включително Fools Rush In, Almost Heroes и The Whole Nine Yards.

Maggie Wheeler, която изигра Janice във „Friends“ (в превод „Приятели“), беше първата от колегите на Matthew, която публично отдаде почит на актьора. Тя споделя, че радостта, която Perry донесе на „толкова много“ през „твърде краткия си живот, ще продължи да живее“.

„Чувствам се много благословена от всеки творчески момент, който споделихме“, написа тя в Instagram.

Актрисата от "Cruel Intentions" Selma Blair каза, че Perry е нейният "най-стар приятел", добавяйки:

"Всички ние обичахме Матю Пери, а аз особено. Всеки ден. Обичах го безусловно. И той мен. А аз съм разбит. С разбито сърце. Сладки сънища, Мати. Сладки сънища."

Новини