Музиката помага на психичното ни здраве

Хората са слушали повече музика по време на пандемията, за да се борят с тревожността или да подобрят концентрацията си

09 април 2021
social
Снимка от pixabay.com

Ново проучване установи, че голяма част от британците са слушали повече музика по време на локдауните. Много от тях изтъкват, че тя е допринесла за запазване на психичното им здраве по време на изолацията заради пандемията.

Според данните, публикувани от Британската асоциация на звукозаписната индустрия, 28 процента от анкетираните миналия ноември са признали, че в изолацията са слушали повече музика, отколкото преди началото на пандемията от коронавируса.

Почти половината (45 процента) от британците на възраст 16-24 години са заявили, че са увеличили слушането на музика от първия локдаун през март 2020 г.

Участниците в проучването трябвало да отговорят на въпроса защо са слушали повече музика през този период. 50 процента от тях казват, че са го направили, за да повдигнат духа си, а 42 процента споделят, че музиката им помага да спят по-добре и да си починат.

Почти всички запитани (94 процента) са казали, че любимите мелодии подобряват настроението им. 91 процента пък казват, че музиката им помага да забравят проблемите на ежедневието.

Четирима от десет анкетирани са казали, че музиката бори скуката, а 27 на сто смятат, че им помага за по-добра концентрация докато работят или учат.

Една пета от респондентите казват, че са изпитват тревожност всеки ден, а 60 процента - всяка седмица. 55 процента от тях заявяват, че музиката им помага да се успокоят.

Изследването е установило също, че 78 процента от хората се чувстват по-мотивирани, след като слушат музика. При жените този ефект е още по-голям - 81 процента. Мнозина изтъкват, че музиката им помага за издръжливост по време на тренировка - 71 процента казват, че ги кара да се наслаждават повече на упражненията.

Новини